Pasztet drobiowo-wołowy z mięsa z rosołu

4.45 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe)
    * 3 ugotowane marchewki
    * 2 ugotowane pietruszki
    * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej
    * 2 - 3 bułki
    * 2 cebule
    * 4 ząbki czosnku
    * 5 jajek rozm. L
    * sól, pieprz czarny i ziołowy
    * gałka muszkatołowa
    * 2 łyżki masła
    * mleko
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pasty Pasztet

Pasztet drobiowo-wołowy z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam nie za mocno z nadmiaru mleka.
    Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka.
    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.
    Ostudziłam.
  • 2. Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę.
    Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam
    Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę.
    Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.
  • 3. Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.
    Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Porady

Notatki: * w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego * marchewki i pietruszka też z rosołu * można przyprawić wedle własnego smaku, bądź dodać do mięsa posiekaną natkę z pietruszki * wyciągałam pasztet od razu z piekarnika jak tylko się upiekł * pasztet można upiec w dowolnej foremce jaką mamy w domu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować