Ciasto milky way (mleczna kanapka)

  • wyświetlono: 327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Deser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak.

Joanna Tokarz
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm

Biszkopt:
80g mąki tortowej
80g mąki ziemniaczanej
100g drobnego cukru
5 jajek
20g (1 łyżka) ciemnego kakao
4 łyżki oleju
8g (1½ łyżeczki) proszku do pieczenia

Krem:
250g masła
100g drobnego cukru
125ml mleka 2%
120g (1 szklanka) mleka w proszku
kilka kropel aromatu waniliowego

Polewa:
60ml śmietanki 30%
60g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto milky way (mleczna kanapka)

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką- delikatnie i kulistymi ruchami, tylko do momentu połączenia składników.
    Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 30 minut. Po upieczeniu wbijamy wykałaczkę w środek, jeśli jest sucha, nie obrana, tzn. że ciasto jest dobrze upieczone.
    Pozostawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na dwa blaty.
  • 2. Cukier oraz mleko umieszczamy w rondelku z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy!
    Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny.

    Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym ganache. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie minuty. Po tym czasie intensywnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Porady

Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastodo kawymleczna kanapkadomowe wypiekikakaowy biszkoptkrem z mleka w proszkuweekendowe pieczenie

Komentarze

Podobne przepisy

Milky Way.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Milky Way

Przepyszne ciasto milky way, które...

Ciasto Milky way

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ciasto Milky way

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe.

image-2b975n7

Dodane przez: Teodorka

Ciasto- mleczna kanapka

To ciasto chodziło za mną od dłuższego...

Dodane przez: Magdalenawrobel

Ciasto Milky Way

Wyśmienity smak batoników Milky...

Milky Way

Dodane przez: tina3112

Ciasto Milky Way

Bardzo proste ciasto, które uwielbiają...

Milky Way

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasto Milky Way

Bardzo smaczne ciasto z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE