REKLAMA

Pierożki chinkali

wyświetlono: 480 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pierożki te są ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Wcale nie są trudne do przygotowania, a efekt na pewno zachwyci ni jedną osobę.

opublikowany: 30.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 25 sztuk

    Ciasto:
    500g mąki do pierogów
    250ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju

    Farsz:
    300g mielonej wołowiny
    200g mielonej wieprzowiny
    1 posiekana drobno cebula
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    1 pęczek posiekanej pietruszki
    ¾ szklanki bulionu
    sól, pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ciasto szklaną miską lub przekładamy do woreczka i pozwalamy odpocząć minimum 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie, długo wyrabiamy, tak by mięso "wpiło" cały bulion.
    Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy okrągłe kółka o średnicy ok 12cm. Na każdy krążek nakładamy po odrobinie farszu, a następnie zlepiamy do góry, na 8 zakładek. Czubek sakiewki "przekręcamy" nadając pierożkom ostateczny kształt. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 minut od wypłynięcia pierożków na wierzch. Podajemy polane odrobiną masła i oprószone kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amelka101 Amelka101

Gruzińskie pierożki chinkali

Inne zastosowanie dla mięsa mielonego. Są naprawdę przepyszne.

kategoria: bulion rosół Pierogi kołduny Dania główne opublikowany: 25.10.2017 | wyświetlono: 29592 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Chinkali (gruzińskie pierożki)

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki są bardzo soczyste

kategoria: Pierogi Dania główne opublikowany: 25.04.2018 | wyświetlono: 3438 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Chinkali- pierożki gruzińskie

Tradycyjne danie kuchni gruzińskiej czyli pierożki z mięsem z nutą kolendry wypełnione rosołem.

kategoria: Pierogi opublikowany: 24.11.2019 | wyświetlono: 726 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE