REKLAMA

Sernik na patyku

wyświetlono: 1994 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Sernik inny niż wszystkie. Upieczony w całości, po czym podzielony na równe trójkąty, ozdobiony polewami i posypkami. Prawdziwa uczta dla oczu.

opublikowany: 19.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 6 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 dużych porcji (tortownica 26cm)

    Ciasto:
    170g mąki
    1 jajko
    3g proszku do pieczenia
    30g cukru pudru
    60g maśła 82%

    Sernik:
    4 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ¾ szklanki mleka w proszku
    200g słodkiej śmietanki 30%
    750g twarogu sernikowego
    1 budyń waniliowy w proszku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (25g)
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Polewa z białej czekolady:
    400g białej czekolady dobrej jakościowo
    2 łyżki mleka
    Odrobina barwnika czerwonego w żelu

    Polewa z mlecznej i deserowej czekolady:
    150g czekolady mlecznej
    150g czekolady deserowej
    1½ łyżki mleka

    Dodatkowo:
    Wszelkie pojedyncze sztuki ciasteczek i pralinek, owoce liofilizowane oraz świeże np. truskawki, orzechy, posypki, wiórki kokosowe
Ocena:

(średnia 4.49 z 143 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zagniatamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wylepiamy ją ciastem- zarówno spód jak i boki - one nie muszą być dokładnie. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Studzimy.

    Sernik:
    W trakcie przygotowania masy serowej na spód zimnego piekarnika wstawiamy dużą blaszkę, do której wlewamy szklankę zimnej wody. Włączamy piekarnik na 180ºC (góra-dół).
    Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy śmietankę, twaróg, przesiane mleko w proszku oraz budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Masę serową mieszamy tylko do połączenia, dłuższe mieszanie przyczyni się do zbytniego napowietrzenia sernika. Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto wkładamy do piekarnika i skręcamy temperaturę do 150ºC.
    Pieczemy 80 minut w kąpieli wodnej. Po wyłączeniu piekarnika przynajmniej przez 10 minut nie otwieramy go, a następnie przez całą noc studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

    Sernik dzielimy na 12 części, w każdą z boku wbijamy patyczek do lodów. Chowamy do zamrażarki na ok 4 godziny, a następnie zanurzamy w roztopionych ciepłych czekoladach i od razu dekorujemy bo czekolada momentalnie zastyga. Tak przygotowane serniczki ponownie schładzamy np. w lodówce.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE