Z powodzeniem można podać je na stół wigilijny, krokiety są chrupiące i bardzo smaczne.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto: na 5 sztuk:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szczypty soli
2 łyżeczki majeranku
1 i 1/4 szklanki płynu (piwo i woda mineralna gazowana)
Składniki farszu:
0,5 litrowy słoik kapusty wigilijnej z grzybami, osączonej dokładnie na sitku
Oraz
bułka tarta i 2 jajka do panierki
Krokiety wigilijne z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto umieścić w misce i porządnie roztrzepać mątewką na jednolite ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać po pełnej łyżce farszu i składać w kopertę. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podać z czerwonym barszczykiem.
Komentarze