Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie. Ja zwykle dodaję na oko. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Co kilka naleśników natłuszczam ją kilkoma kroplami oleju. Powinno wyjść ok 15-20 naleśników.
2.Farsz: Grzyby suszone zalać 1/2l wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Grzyby odcedzić (wodę z moczenia grzybów dolewam do czerwonego barszczyku), posiekać. Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i gotować ok 10 minut, odcedzić, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po ok pół godziny kapusta powinna być gotowa. Farsz ostudzić i wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
3.Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Z dwóch stron zawinąć do środka i zwinąć niezbyt ciasny rulon. Takie naleśniki układam dosyć ciasno w większej misce aby później przy smażeniu nie rozwijały się.
Naleśniki panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z czerwonym barszczem.
Komentarze