Bardzo mięciutkie,podane z czerwonym barszczykiem są bardzo pyszne.
2 godz.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku
Farsz:
pół kilo pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
10 dag sera żółtego
Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka do panierki
bułka tarta do panierowania
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zmiksować,dać tyle mąki aby nie było zbyt rzadkie i gęste.Odstawić na pół godziny.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cieniutkie naleśniki .
2.Pieczarki obrać ,umyć i drobno pokroić,cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek.Dusić do miękkości na odrobinie oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wystudzić.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.Jajka roztrzepać i posolić.
3.Na upieczone naleśniki nakładamy farsz i składamy krokiety.
4.Panierujemy w jajku i bułce tartej.
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron po kilka minut.
Komentarze