Krokiety ze słodką kapustą

4.45 (179 ocen)

Krokiety ze słodką kapustą

Składniki:

  • Farsz:
    mała główka kapusty
    1 duża cebula
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz,
    3 łyżki śmietanki 30%
    koperek
    łyżka masła
    3/4 szklanki wody lub bulionu

    Naleśniki:
    2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 jajko
    1/3 szklanki wody

    Panierka:
    1 jajko
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Zalać ją wodą lub bulionem, dodaj łyżkę masła, podgotuj do miękkości pod przykryciem. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa dodaj podsmażoną cebulę. Dopraw do smaku pieprzem, solą. Dodaj śmietankę. Odparuj płyn jeśli jest potrzeba. Ostudź. Do kapusty możecie dodać jedną startą marchewkę i koperek. Kapustę można doprawić również czosnkiem, sokiem z cytryny, cukrem.

    Naleśniki:
    Składniki połączyć ze sobą. Smażyć naleśniki.
    Zimny farsz nakładać na naleśnika i złożyć. Prawy i Lewy bok do siebie. Powstanie prostokąt. Góra i dół lekko złożyć do środka. I góra i dół na pół. Takie krokiety panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju.
    Lub farsz równomiernie nałóż cienką warstwą na naleśnika na jego środek. Złóż do wnętrza prawą i lewą stronę naleśnika, a następnie zroluj całość zaczynając od siebie w ciasny i zwarty rulonik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować