Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, oraz grzybki leśne - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
3.Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy go po całym naleśniku równomiernie. Zwijamy boki do środka i dokładnie zwijamy w rulon. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej z dodatkiem ziaren sezamu i na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano.
Komentarze