Aromatyczny barszcz czerwony dobry na zimno i na gorąco

4.48 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki barszczyk może być rozgrzewającym dodatkiem do pierożków, krokietów.
A w ciepłe, letnie dni doskonale gaszącym pragnienie napojem . Jest bez mięsa , lekki i aromatyczny. Sekretem jego pięknego koloru jest sposób gotowania.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średniej wielkości buraków czerwonych
    3 marchewki
    2 pietruszki
    pół średniego selera
    mały por
    4 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    sól i pierz czarny mielony według własnego smaku
    2 -3 łyżeczki roztartego majeranku ( jeśli lubicie)
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Aromatyczny barszcz czerwony dobry na zimno i na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie jarzyny umyć, obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki.
    Buraczki odłożyć do miseczki.
    Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć jarzyny ( bez buraków)
    Posolić do smaku , dodać listki laurowe i ziele angielskie.
    Ugotować bulion warzywny. Jarzyny nie muszą być miękkie, mają tylko oddać smak.
  • czosnek 2. Jednego buraka odłożyć. Resztę buraków dodać do warzywnego bulionu.
    Gotować ok . 30 minut.
    Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek.
    Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować.
    Do gotującej się zupy wrzucić surowego buraczka i nasz barszcz zdjąć z palnika.
  • 3. Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej ugotować go dzień wcześniej.

Porady

Przy podgrzewaniu barszczu należy uważać, aby go nie zagotować . Wystarczy mocno podgrzać, gotowanie sprawi, że barszcz straci piękny kolor i klarowność. Zimny barszcz, jako napój należy mocno schłodzić. Taki barszcz przechowywany nawet parę dni w lodówce, nic nie traci na smaku, a wręcz zyskuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Buraki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować