Barszcz czerwony zabielany

4.67 (187 ocen)

Pyszna zupa o wyrazistym kolorze, gotowana chyba w każdym polskim domu. U mnie podawana jest z ugotowanymi i pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami lub z ugotowany jajkiem.

Składniki:

  • 3 litry rosołu
    4-5 małych buraczków
    duża marchew
    mała pietruszka
    kawałek selera korzeniowego
    kawałek zielonej części pora
    gałązka lubczyku
    1/2 cebuli
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    pieprz i sól - do smaku
    1 łyżka masła
    1-1,5 łyżki octu
    1 łyżeczka vegety
    mały kubek śmietany (ok. 200 ml)
    1 łyżka mąki
    zielona pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.67 (187 ocen)

Barszcz czerwony zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować, wrzucić starte na dużych oczkach tarki: marchew, pietruszkę, selera, 1 buraczka. Dołożyć kawałek pora w całości, gałązkę lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
  • 2. Pozostałe buraczki obrać, pokroić na większe kawałki. Pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, dodać do zupy razem z kawałkami buraków. Kiedy barszcz osiągnie intensywny kolor, wlać ocet, aby go utrwalić. Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, vegetą, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Posypać zieloną pietruszką.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami z wody pokrojonymi w ćwiartki.

Porady

Zupę możemy ugotować także na samej wodzie - będzie wtedy mniej kaloryczna. Możemy dodać kostkę rosołową. Jeżeli nie używamy vegety, możemy ją pominąć lub zastąpić domową jarzynką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować