Barszcz czerwony na żurku

  • wyświetlono: 2564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Barszcz czerwony na żurku smakuje wybornie. Jeśli nie jedliście takiej zupy to koniecznie wypróbujcie.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu
6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
500 ml zakwasu na żurek
200 ml śmietanki 42%
sól
pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz czerwony na żurku

  • 1. Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.
    Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.

    Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

Porady

Porada: Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się "przegryzą".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

żurekbarszcz czerwony

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czerwony na zakwasie

Dodane przez: bienpyt

Barszcz czerwony na zakwasie

Taki barszcz robiła moja mama na...

Domowy zakwas na barszcz czerwony

Dodane przez: Ola1984

Domowy zakwas na barszcz czerwony

Bardzo prosty w przygotowaniu zakwas...

Barszcz czerwony z uszkami

Dodane przez: Ola1984

Barszcz czerwony z uszkami

Pyszne danie wigilijne - dobrze...

Barszcz na żurku

Dodane przez: PolskaGotuje

Barszcz na żurku

Przepis przesłała Barbara Czubaja,Jaworzno.Uwielbiają...

image-17csor3

Dodane przez: Magster

BARSZCZ CZERWONY

Barszczyk na ciepło do krokietów,pasztecików...

Śląski żurek na zakwasie

Dodane przez: jolantagłówka

Śląski żurek na zakwasie

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE