Barszcz czerwony na żurku

4.45 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz czerwony na żurku smakuje wybornie. Jeśli nie jedliście takiej zupy to koniecznie wypróbujcie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu
    6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
    500 ml zakwasu na żurek
    200 ml śmietanki 42%
    sól
    pieprz
    majeranek
    2-3 ząbki czosnku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.45 (190 ocen)

Barszcz czerwony na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.
    Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.

    Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

Porady

Porada: Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się "przegryzą".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować