Ajran - napój jogurtowy

  • wyświetlono: 374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Doskonały na upały, ale nie tylko. Znakomity do kebaba lub pieczonego mięsa. Można go urozmaicić dodając mielony pieprz lub latem listki mięty. Ja jednak najlepiej lubię ajran w wersji podstawowej, lekko słony , zimny i z pianką.

atusia
  • 3 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

400 ml jogurt naturalny
200 ml wody ( może być lekko gazowana)
łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ajran - napój jogurtowy

  • 1. Schłodzony jogurt i zimną wodę umieścić w kielichu blendera, dosypać sól.
    Zmiksować aż do powstania piany.
    Przelać do szklaneczek.
    Można spożywać od razu lub wstawić do lodówki .
    Najlepiej smakuje bardzo zimny.

Porady

Z podanych proporcji wychodzi dosyć gęsty napój, można go też zrobić w proporcji 1 :1 czyli 400 ml jogurtu i 400 ml wody.
Ilość soli jest przykładowa, w czasie miksowania można pokosztować i sprawdzić, czy napój nie jest za słony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jogurtjogurt naturalnysólpieprzzimny napójnapój tureckiAjran

Komentarze

Podobne przepisy

image-1frc7ms

Dodane przez: paolineczka

Napój czekoladowly dla dorosłych

Pyszny mocno czekoladowy napój...

Napój z cytrynką

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Rozgrzewający napój

W końcu nadeszła mroźna zima. Nie...

Domowy napój energetyczny

Dodane przez: AnetaJ

Domowy napój energetyczny

Energetyki przygotowane w domu...

Napój

Dodane przez: Konto nieaktywne

Napój miętowo-cytrynowy

Bardzo orzeźwiający i zdrowy napój...

Arbuzowy napój izotoniczny

Dodane przez: joanna30

Napój izotoniczny arbuzowo-miętowy

Na upały jest to najlepszy napój...

NAPÓJ BRZOSKWINIOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

NAPÓJ BRZOSKWINIOWY

Domowy napój brzoskwiniowy to zdrowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE