REKLAMA

Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków

wyświetlono: 8268 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 2

Barszcz z młodymi jarzynami i buraczkami to wspaniała zupa na początek lata.
Ugotowane młode buraczki są bardzo słodkie i smaczne. Z przyjemnością się je zajada w esencjonalnym, mocno czerwonym barszczu z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu.

opublikowany: 26.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
    pęczek włoszczyzny (młode jarzyny)
    2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
    sól, pieprz do smaku
    4 listki laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    łyżka soku z cytryny lub octu winnego
    jogurt naturalny gęsty ( po łyżce na talerz zupy)
Ocena:

(średnia 5 z 156 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków 1. Do garnka wlać ok. 2 litrów wody i włożyć skrzydło z indyka.
    Posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć.
    Oczyszczone jarzyny włożyć do wywaru mięsnego w całości.
    W międzyczasie oczyścić buraczki. Buraczki pokroić w półplasterki , jednego buraka odłożyć w całości.
    Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć je z bulionu i wrzucić buraki oraz pokrojone listki buraczane.
    Całego buraczka odłożyć.
    Gotujemy aż buraczki będą miękkie, ale jędrne.
    Ugotowaną marchew, pietruszkę i korzeń selera kroimy w grubsza kostkę i dodajemy do barszczu.
  • barszcz z młodych buraków 2. Zupę mocno podgrzewamy i wrzucamy surowego , przekrojonego na pół buraka.
    Garnek z barszczem zestawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie solimy do smaku.
    Odstawiamy na ok. 15 minut, aż barszcz nabierze pięknego koloru, a surowy burak odda swój smak i aromat.
  • barszcz z młodych buraczków 3. Barszcz rozlewamy na talerze, do każdej porcji wkładamy dużo ugotowanych buraczków i jarzyn , dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i gotowe.
    Smacznego.

Porady

Barszcz możemy przygotować bez mięsa. Wtedy gotujemy bulion warzywny i dalej postępujemy jak w przepisie. Ważne, aby nasze buraczki były bardzo świeże, a listki niezwiędnięte . Podgrzewając barszcz należy uważać, aby go nie zagotować. Może stracić swój piękny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków Dodane przez: AnetaJ
Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków Dodane przez: Ania79


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magmir81 IMG_20180227_124630_300

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, jarski

kategoria: Zupy barszcz barszcz czerwony opublikowany: 04.10.2017 | wyświetlono: 2731 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ladyson

Domowy barszcz czerwony

Barszcz czerwony domowy jest doskonały do pasztecików. Możecie też jeść go samego lub z uszkami.

kategoria: Zupy barszcz barszcz czerwony opublikowany: 11.11.2019 | wyświetlono: 157456 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Barszcz czerwony z młodych buraczków i zielonym groszkiem

Uwielbiam barszcz czerwony, więc podzielę się nim z Wami :)

kategoria: Zupy barszcz opublikowany: 27.06.2012 | wyświetlono: 4957 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE