Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków

4.97 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz z młodymi jarzynami i buraczkami to wspaniała zupa na początek lata.
Ugotowane młode buraczki są bardzo słodkie i smaczne. Z przyjemnością się je zajada w esencjonalnym, mocno czerwonym barszczu z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
    pęczek włoszczyzny (młode jarzyny)
    2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
    sól, pieprz do smaku
    4 listki laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    łyżka soku z cytryny lub octu winnego
    jogurt naturalny gęsty ( po łyżce na talerz zupy)
Wystaw ocenę:

4.97 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki

Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mocno czerwony barszcz z młodych buraczków 1. Do garnka wlać ok. 2 litrów wody i włożyć skrzydło z indyka.
    Posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć.
    Oczyszczone jarzyny włożyć do wywaru mięsnego w całości.
    W międzyczasie oczyścić buraczki. Buraczki pokroić w półplasterki , jednego buraka odłożyć w całości.
    Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć je z bulionu i wrzucić buraki oraz pokrojone listki buraczane.
    Całego buraczka odłożyć.
    Gotujemy aż buraczki będą miękkie, ale jędrne.
    Ugotowaną marchew, pietruszkę i korzeń selera kroimy w grubsza kostkę i dodajemy do barszczu.
  • barszcz z młodych buraków 2. Zupę mocno podgrzewamy i wrzucamy surowego , przekrojonego na pół buraka.
    Garnek z barszczem zestawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie solimy do smaku.
    Odstawiamy na ok. 15 minut, aż barszcz nabierze pięknego koloru, a surowy burak odda swój smak i aromat.
  • barszcz z młodych buraczków 3. Barszcz rozlewamy na talerze, do każdej porcji wkładamy dużo ugotowanych buraczków i jarzyn , dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i gotowe.
    Smacznego.

Porady

Barszcz możemy przygotować bez mięsa. Wtedy gotujemy bulion warzywny i dalej postępujemy jak w przepisie. Ważne, aby nasze buraczki były bardzo świeże, a listki niezwiędnięte . Podgrzewając barszcz należy uważać, aby go nie zagotować. Może stracić swój piękny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować