Bliskowschodnie narody traktują posiłek jak święto. Odkrywając ich kuchnię, warto przyjrzeć się nie tyle ich najpopularniejszym daniom (skądinąd bardzo smacznym), lecz kulturze ich jedzenia.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 12.01.2014 22:21 opublikował artykuł:
Norwegia to kraj dla spragnionych bliskości nieskażonej przyrody. Niełatwo jest oprzeć się zapierającym dech w piersiach widokom i smakowi truskawek, jaki pamiętamy z dzieciństwa.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 29.12.2013 23:18 opublikował artykuł:
Przygotowania do sylwestrowej zabawy różnią się w zależności od kraju: Grecy zapiekają monetę w cieście, Hiszpanie kupują winogrona, a Chińczycy lepią pierogi.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 15.12.2013 22:47 opublikował artykuł:
Marzeniem wielu osób jest spędzić Święta Bożego Narodzenia w Ziemi Świętej. Ci, którym udaje się zrealizować ten cel, mają okazję zetknąć się z kuchnią Izraela: skomplikowaną jak historia tego regionu
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 01.12.2013 19:40 opublikował artykuł:
Na co zwracać uwagę i czego unikać przy wyborze restauracji w Pradze? Gdzie i co zjeść w czeskiej stolicy? Krótki przewodnik po tym urokliwym mieście, z naciskiem na kulinarny aspekt.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 10:07 opublikował artykuł:
Nie trzeba wcale wykwintnego deseru, drogiego trunku czy wyszukanej kombinacji smaków, by zasłynąć na międzynarodowej arenie kulinarnej. Czasem wystarczy… zwykła szynka.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 10:06 opublikował artykuł:
Krótka podróż do kraju, którego kuchnię opisuje się najsmaczniejszymi tagami, jakie można sobie wyobrazić: czekolada, gofry, frytki - czyż nie brzmi to zachęcająco?
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 10:06 opublikował artykuł:
Niewiele jest krajów o tak mocno zachwalanych krajobrazach, kuchni i ludziach - teoretycznie Gruzja mogłaby nie przeznaczać żadnych środków na promocję swojej turystyki. A jak wygląda rzeczywistość?
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 10:04 opublikował artykuł:
Desery na bazie ubitych białek, przypominające piankę, osładzają dzieciństwo nie tylko Polakom, ale też młodszym lub starszym łasuchom w krajach na całym świecie.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 10:01 opublikował artykuł:
Jednym z atrybutów kuchni amerykańskiej jest kolor: barwi się tam ciasta, kremy i polewy. Powstają w ten sposób prawdziwe dzieła sztuki. W red velvet cake dominują dwie barwy: czerwień i biel.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:57 opublikował artykuł:
Tradycyjna kuchnia islandzka jest prosta, opiera się głównie na rybach i baraninie. Jej współczesny kształt wynika w dużej mierze z faktu, że mieszkańcy przez wieki skazani byli na walkę z głodem.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:56 opublikował artykuł:
Narody, które co lato muszą zmierzyć się z wysokimi temperaturami, nauczyły się, jak przetrwać nieznośne upały... przy kuchennym stole. Tak powstały chłodniki.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:54 opublikował artykuł:
Najważniejsze smaki kuchni austriackiej. Przeczytaj, jakie dania przygotowują z flagowych produktów -jabłek, moreli, ziemniaków i czekolady w swoich kuchniach Austriacy
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:50 opublikował artykuł:
Poznaj najpopularniejsze zapiekanki w kuchniach świata. Włoska lasagne, brytyjskie cottage pie i grecka mussaka to jedne z najpopularniejszych dań z piekarnika.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:48 opublikował artykuł:
Zupa obecna jest w polskiej tradycji kulinarnej od dawnych czasów. Występuje również w wielu innych kuchniach narodowych, w mniej lub bardziej zaskakującej odsłonie.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:47 opublikował artykuł:
Naleśnikowe wyścigi, anielskie skrzydła, gwoździe w naleśnikach... Brzmi to co najmniej dziwnie, lecz wszystko związane jest z karnawałowymi tradycjami!
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:46 opublikował artykuł:
Są takie miasta, które w równym stopniu słyną z zabytków, co z ciast. Są również takie desery, które nawiązują nazwą do miasta, w którym zostały wymyślone.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:45 opublikował artykuł:
Zanim wystrzelą szampany i pożyczymy sobie Szczęśliwego Nowego Roku, warto przyjrzeć się historii świętowania Sylwestra oraz zwyczajom w poszczególnych krajach.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:43 opublikował artykuł:
Jarmark bożonarodzeniowy to w wielu miastach przedświąteczna tradycja. O najsłynniejszych europejskich jarmarkach świątecznych, o ich historii oraz o tym, co dobrego można tam zjeść.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:38 opublikował artykuł:
Pączek niejedno ma imię: bombolone, beignet, donut, Kiachl, Berliner... Wbrew pozorom to bardzo międzynarodowa potrawa, lubiana i przyrządzana w wielu zakątkach świata.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:33 opublikował artykuł:
Jaką drogę przebyła w ubiegłym stuleciu kuchnia rosyjska? Co dziś najchętniej jadają Rosjanie? O kulinarnych preferencjach naszego wschodniego sąsiada i smakach, jakie oferuje kuchnia rosyjska
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:32 opublikował artykuł:
Niektóre z fast-foodów mogą się poszczycić wyjątkowym rodowodem. Tak też jest z kebabem, który choć kojarzy się z całodobowymi barami, tak naprawdę z fast-foodem ma mniej wspólnego, niż byśmy sądzili.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:26 opublikował artykuł:
Sposobów na podanie śniadania jest tyle, ile państw na świecie. Wraz z szerokością i długością geograficzną zmienia się pora oraz wielkość tego posiłku.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:24 opublikował artykuł:
Polakom warzywa raczej nie kojarzą się z deserem. Tymczasem są kraje, w których stanowią one nieodłączny składnik wypieków. Najpopularniejszym przykładem jest carrot cake, czyli ciasto marchewkowe.
Użytkownik Podróże od Kuchni
w dniu 04.11.2013 09:21 opublikował artykuł:
Bubble tea, czyli napój na bazie herbaty z dodatkiem mleka lub syropu owocowego i kolorowych kulek tapioki to dziś jedna z wizytówek Tajwanu. Od niedawna dostępna jest również w Polsce!