Podróże od Kuchni

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 26.01.2014 13:40 opublikował artykuł:

Kuchnia Bliskiego Wschodu

Bliskowschodnie narody traktują posiłek jak święto. Odkrywając ich kuchnię, warto przyjrzeć się nie tyle ich najpopularniejszym daniom (skądinąd bardzo smacznym), lecz kulturze ich jedzenia.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 12.01.2014 22:21 opublikował artykuł:

Kuchnia Północy: Norwegia

Norwegia to kraj dla spragnionych bliskości nieskażonej przyrody. Niełatwo jest oprzeć się zapierającym dech w piersiach widokom i smakowi truskawek, jaki pamiętamy z dzieciństwa.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 29.12.2013 23:18 opublikował artykuł:

Sylwester na stołach świata

Przygotowania do sylwestrowej zabawy różnią się w zależności od kraju: Grecy zapiekają monetę w cieście, Hiszpanie kupują winogrona, a Chińczycy lepią pierogi.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 15.12.2013 22:47 opublikował artykuł:

Izrael

Marzeniem wielu osób jest spędzić Święta Bożego Narodzenia w Ziemi Świętej. Ci, którym udaje się zrealizować ten cel, mają okazję zetknąć się z kuchnią Izraela: skomplikowaną jak historia tego regionu
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 01.12.2013 19:40 opublikował artykuł:

Schwarzwald

Gdzie mieszkają i co jedzą najbardziej pozytywni Niemcy? :)
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 17.11.2013 23:36 opublikował artykuł:

Regionalizm w kuchni francuskiej: Alzacja

Kuchnia alzacka nosi wiele cech narodowych, ale znacząco różni się od popularnego wyobrażenia na temat kuchni francuskiej.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:07 opublikował artykuł:

Grecja - ojczyzna oliwek i sera feta

Jedną z atrakcji Grecji, popularnego celu wycieczek, jest jej smakowita kuchnia. Nie tak popularna jak kuchnia włoska, skrywa jednak bogactwo smaków.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:07 opublikował artykuł:

Kulinarny spacer po Pradze czeskiej

Na co zwracać uwagę i czego unikać przy wyborze restauracji w Pradze? Gdzie i co zjeść w czeskiej stolicy? Krótki przewodnik po tym urokliwym mieście, z naciskiem na kulinarny aspekt.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:07 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: 180. Oktoberfest

Dobiegł wczoraj końca 180. Oktoberfest, największy na świecie festiwal piwa.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:07 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: Szynka w kuchniach świata

Nie trzeba wcale wykwintnego deseru, drogiego trunku czy wyszukanej kombinacji smaków, by zasłynąć na międzynarodowej arenie kulinarnej. Czasem wystarczy… zwykła szynka.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:06 opublikował artykuł:

Kuchnia niemiecka - obalamy stereotypy

Jeżeli kuchnia niemiecka kojarzy Ci się tylko z kiełbasą, golonką i kapustą kiszoną, koniecznie musisz przeczytać ten artykuł!
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:06 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: Osiem smaków Belgii

Krótka podróż do kraju, którego kuchnię opisuje się najsmaczniejszymi tagami, jakie można sobie wyobrazić: czekolada, gofry, frytki - czyż nie brzmi to zachęcająco?
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:06 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: Smaki Gruzji

Niewiele jest krajów o tak mocno zachwalanych krajobrazach, kuchni i ludziach - teoretycznie Gruzja mogłaby nie przeznaczać żadnych środków na promocję swojej turystyki. A jak wygląda rzeczywistość?
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:04 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: Kulinarne szkoły świata

Słynne szkoły, w których studenci uczą się gotowania i pieczenia od największych mistrzów tego fachu.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:04 opublikował artykuł:

Kulinarni celebryci świata

Każdy kraj ma swoich kulinarnych celebrytów: kucharzy prowadzących programy telewizyjne, znanych restauratorów czy jurorów w reality shows o jedzeniu.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:03 opublikował artykuł:

Restauracje, w których trzeba być

Słynne restauracje, kawiarnie i bary świata.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:01 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: pianki

Desery na bazie ubitych białek, przypominające piankę, osładzają dzieciństwo nie tylko Polakom, ale też młodszym lub starszym łasuchom w krajach na całym świecie.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 10:01 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: Bułgaria od kuchni

O dominujących smakach w bułgarskiej kuchni, najważniejszych jej potrawach oraz o tym, jakie pamiątki przywieźć z Bułgarii.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:59 opublikował artykuł:

Siła koloru: Red Velvet Cake

Jednym z atrybutów kuchni amerykańskiej jest kolor: barwi się tam ciasta, kremy i polewy. Powstają w ten sposób prawdziwe dzieła sztuki. W red velvet cake dominują dwie barwy: czerwień i biel.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:57 opublikował artykuł:

Podróże kulinarne: kuchnia islandzka

Tradycyjna kuchnia islandzka jest prosta, opiera się głównie na rybach i baraninie. Jej współczesny kształt wynika w dużej mierze z faktu, że mieszkańcy przez wieki skazani byli na walkę z głodem.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:56 opublikował artykuł:

Chłodniki w kuchniach świata

Narody, które co lato muszą zmierzyć się z wysokimi temperaturami, nauczyły się, jak przetrwać nieznośne upały... przy kuchennym stole. Tak powstały chłodniki.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:54 opublikował artykuł:

5 rzeczy, za które polubicie kuchnię brytyjską

Istnieje wiele stereotypów na temat kuchni brytyjskiej, jednak na przestrzeni ostatnich kilku-kilkunastu lat zaszło w niej wiele pozytywnych zmian.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:52 opublikował artykuł:

Austria: kraj jabłek, ziemniaków i napojów gazowanych

Najważniejsze smaki kuchni austriackiej. Przeczytaj, jakie dania przygotowują z flagowych produktów -jabłek, moreli, ziemniaków i czekolady w swoich kuchniach Austriacy
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:50 opublikował artykuł:

Zapiekanki - dania prosto z piekarnika

Poznaj najpopularniejsze zapiekanki w kuchniach świata. Włoska lasagne, brytyjskie cottage pie i grecka mussaka to jedne z najpopularniejszych dań z piekarnika.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:48 opublikował artykuł:

Słów kilka o zupie

Zupa obecna jest w polskiej tradycji kulinarnej od dawnych czasów. Występuje również w wielu innych kuchniach narodowych, w mniej lub bardziej zaskakującej odsłonie.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:47 opublikował artykuł:

Ostatkowe zwyczaje kulinarne na świecie

Naleśnikowe wyścigi, anielskie skrzydła, gwoździe w naleśnikach... Brzmi to co najmniej dziwnie, lecz wszystko związane jest z karnawałowymi tradycjami!
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:46 opublikował artykuł:

Słodki przewodnik po miastach Polski i świata

Są takie miasta, które w równym stopniu słyną z zabytków, co z ciast. Są również takie desery, które nawiązują nazwą do miasta, w którym zostały wymyślone.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:45 opublikował artykuł:

Kulinarna podróż przez Bałkany

Zapiski z niezwykłej podróży, jaką odbyłam kilka lat temu.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:44 opublikował artykuł:

Sylwester od kuchni

Zanim wystrzelą szampany i pożyczymy sobie Szczęśliwego Nowego Roku, warto przyjrzeć się historii świętowania Sylwestra oraz zwyczajom w poszczególnych krajach.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:43 opublikował artykuł:

Co ma piernik do Läckerli?

O historii pierników i najsłynniejszych ich odmianach. Tym razem pojedziemy do Niemiec, Szwajcarii, Szwecji i Torunia.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:40 opublikował artykuł:

Jarmark bożonarodzeniowy - najpopularniejsze miejsca

Jarmark bożonarodzeniowy to w wielu miastach przedświąteczna tradycja. O najsłynniejszych europejskich jarmarkach świątecznych, o ich historii oraz o tym, co dobrego można tam zjeść.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:38 opublikował artykuł:

Thanksgiving Day: nie tylko indyk

Dzień Dziękczynienia już w najbliższy czwartek. Zobacz, z czym to się je...
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:34 opublikował artykuł:

Co kraj, to… pączek!

Pączek niejedno ma imię: bombolone, beignet, donut, Kiachl, Berliner... Wbrew pozorom to bardzo międzynarodowa potrawa, lubiana i przyrządzana w wielu zakątkach świata.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:33 opublikował artykuł:

Współczesna kuchnia rosyjska

Jaką drogę przebyła w ubiegłym stuleciu kuchnia rosyjska? Co dziś najchętniej jadają Rosjanie? O kulinarnych preferencjach naszego wschodniego sąsiada i smakach, jakie oferuje kuchnia rosyjska
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:32 opublikował artykuł:

Ozapf is, czyli Oktoberfest 2012

W niedzielę 7 października zakończył się 179. Oktoberfest - najsłynniejsze święto piwa, które corocznie przyciąga miliony gości z całego świata.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:28 opublikował artykuł:

Made in USA

Kuchnia amerykańska również potrafi zaskoczyć!
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:27 opublikował artykuł:

Międzynarodowa historia tureckiego kebabu

Niektóre z fast-foodów mogą się poszczycić wyjątkowym rodowodem. Tak też jest z kebabem, który choć kojarzy się z całodobowymi barami, tak naprawdę z fast-foodem ma mniej wspólnego, niż byśmy sądzili.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:26 opublikował artykuł:

Najbardziej czekoladowe miejsca Europy

O miejscach, których żaden czekoladoholik nie może ominąć.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:25 opublikował artykuł:

Śniadanie w kuchniach świata

Sposobów na podanie śniadania jest tyle, ile państw na świecie. Wraz z szerokością i długością geograficzną zmienia się pora oraz wielkość tego posiłku.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:24 opublikował artykuł:

Gdzie się jada na deser warzywa?

Polakom warzywa raczej nie kojarzą się z deserem. Tymczasem są kraje, w których stanowią one nieodłączny składnik wypieków. Najpopularniejszym przykładem jest carrot cake, czyli ciasto marchewkowe.
Użytkownik Podróże od Kuchni w dniu 04.11.2013 09:21 opublikował artykuł:

Bubble tea - Hit z Tajwanu

Bubble tea, czyli napój na bazie herbaty z dodatkiem mleka lub syropu owocowego i kolorowych kulek tapioki to dziś jedna z wizytówek Tajwanu. Od niedawna dostępna jest również w Polsce!

To może cię zainteresować