Włoskie babeczki pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu i pyszne w smaku

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 255 gramów
    - masło: 130 gramów
    - żółtko, szczypta soli: 1 sztuka

    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 400 gramów
    - parmezan starty: 300 gramów
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 0.25 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietanka do gotowania Rama: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek Extra Vergin (tłoczona mechanicznie): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Włoskie babeczki pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
    - W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g)
  • 3. Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
  • 4. Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba.
  • 5. Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
  • 6. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Pieczarki Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować