Babeczki mięsno- pieczarkowe do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy owinięte w folię do lodówki na godzinę.
Mięso smażymy z cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i przyprawami, pieczarki osobno dusimy (na rozgrzanej mocno patelni, posolone delikatnie, bez tłuszczu).
2.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy krążki i wypełniamy nimi foremki. Widelcem dziurkujemy spody i boki. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 30 min.
3.Mięso oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy ketchup i jeśli chcemy dodatkowo doprawiamy do smaku. Nadziewamy przygotowane wcześniej kruche babeczki i posypujemy startym serem. Zapiekamy tuż przed podaniem ok 10 min w nagrzanym do 180 st piekarniku.
Komentarze