Babeczki mięsno- pieczarkowe do barszczu

4.47 (150 ocen)

  • 2 godz.

Zamiast krokietów, pasztecików na urodzinowym stole zagościły takie oto babeczki:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok. 40 szt:

    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    kostka margaryny
    2 jajka
    łyżeczka soli

    Farsz:
    50 dkg mielonej szynki
    15 dkg duszonych pieczarek
    1 drobno posiekana cebula
    2 łyżki ketchupu
    3 ząbki czosnku
    przyprawy (sól, pieprz, bazylia, rozmaryn)
    30 dkg startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Babeczki mięsno- pieczarkowe do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki przed pieczeniem 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy owinięte w folię do lodówki na godzinę.

    Mięso smażymy z cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i przyprawami, pieczarki osobno dusimy (na rozgrzanej mocno patelni, posolone delikatnie, bez tłuszczu).
  • 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy krążki i wypełniamy nimi foremki. Widelcem dziurkujemy spody i boki. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 30 min.
  • Babeczki z farszem i serem przed zapiekaniem 3. Mięso oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy ketchup i jeśli chcemy dodatkowo doprawiamy do smaku. Nadziewamy przygotowane wcześniej kruche babeczki i posypujemy startym serem. Zapiekamy tuż przed podaniem ok 10 min w nagrzanym do 180 st piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować