Sałatka z pora, jajka i kukurydzy

4.74 (206 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię taką sałatkę. Można ją podać jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem lub ulubioną wędliną, lub jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Prosta i szybka w wykonaniu. Przed podaniem obowiązkowo chłodzimy w lodówce, taka jest najlepsza.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    pół puszki kukurydzy
    1 średni por
    4 kopiaste łyżki majonezu
    4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 łyżeczki ulubionej musztardy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek suszony według uznania
    suszona natka pietruszki według uznania
Wystaw ocenę:

4.74 (206 ocen)

Sałatka z pora, jajka i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Pora oczyszczamy, odkrawamy zieloną część. Białą część dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, następnie przekładamy na sitko i sparzamy gorącą wodą. Pora odsączamy z wody i dokładnie studzimy.
  • 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 4. Wszystkie składniki na sałatkę dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 5. Po tym czasie sałatka jest gotowa. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Gdy sparzymy pora będzie łagodniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kukurydza Por Sałata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować