Domowe zacierki

4.18 (258 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Domowe zacierki to doskonały dodatek do wielu różnych zup. Bardzo często robię je do różnych zup.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 jajko

    5 łyżek mąki pszennej

    szczypta soli

    mąka do posypania zacierek
Wystaw ocenę:

4.18 (258 ocen)

Zobacz również:

Zacierki Jajko Przystawki Dodatki

Domowe zacierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie zacierek 1. Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą. Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki. Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty.

Porady

Jeśli zacierki robimy do zupy to nie musimy ich wcześniej gotować,wrzucamy je od razu do gotującej się zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować