Pieczarkowe kotlety mielone

4.44 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone nie z pieczarkami a o intensywnym pieczarkowym smaku dzięki takim samym proporcjom mięsa i grzybów. Delikatne i bardzo soczyste.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g zmielonej łopatki wieprzowej
    500 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    2-3 łyżki bułki tartejolej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Pieczarkowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, umyte pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę posiekać drobno.
    Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
    Dusić do odparowania płynu, pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki z cebulą, śmietanę oraz wbić jajko.
    Doprawić solą i pieprzem, wsypać natkę pietruszki oraz bułkę tartą.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej.
    Z masy formować owalne kotlety, smażyć na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wieprzowina Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować