Ketchup z cukinii (bez octu)

4.45 (148 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Warto teraz zamknąć trochę lata w słoikach. Na działkach i straganach króluje cukinia, a drzewa uginają się od owoców. Proponuję zrobić ketchup bez użycia octu, właśnie z połączenia warzyw i owoców. Jest bardzo smaczny, polecam dla dzieci.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii (waga po wydrążeniu)
    1 duża cebula
    700 g mirabelek
    500-600 g przetartych pomidorów
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta chili
    pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z cukinii (bez octu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i wydrążyć, nie trzeba obierać jeśli jest młoda. Zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na godzinę lub dwie.
    Cebulę drobno posiekać, dodać do cukinii.
    Gdy warzywa puszczą sok, włożyć je na sito i lekko odcedzić.
  • 2. Mirabelki umyć, osączyć i włożyć do garnka o grubym dnie, dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i podgrzewać , od czasu do czasu mieszać. Gdy śliwki się rozpadną przetrzeć je przez sito.
  • 3. Osączoną cukinię włożyć do garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem pół godziny. Od czasu do czasu mieszać aby się nie przypaliło. Gdy cukinia zmięknie, dodać przetarte pomidory (może być gotowa passata). gotować odkryte kolejne pół godziny. Potem dołożyć mus z mirabelek i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż ketchup zgęstnieje. Pod koniec przyprawić do smaku. Spróbować czy smak nam odpowiada, ewentualnie można dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego na smak i kolor.
  • 4. Na koniec zblendować na gładką masę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować