Ketchup z cukinii

4.49 (183 ocen)

Smakuje jak ten kupiony w sklepie a o niebo zdrowszy.

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
    0,5 kg cebuli
    1 i 3/4 szkl. cukru kryształu
    3/4 szkl. octu 10%
    40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki)
    3 łyżki soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki

    Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy dużej cukinii należy wydrążyć środek. Cebulę obieramy i razem z cukinią ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 3 godz. aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Jeśli wody jest dość dużo wtedy część odlewamy, ponieważ ketchup będzie zbyt rzadki. Przekładamy cukinię do garnka i smażymy na małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min.
    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować