Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli używamy dużej cukinii należy wydrążyć środek. Cebulę obieramy i razem z cukinią ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na około 3 godz. aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Jeśli wody jest dość dużo wtedy część odlewamy, ponieważ ketchup będzie zbyt rzadki. Przekładamy cukinię do garnka i smażymy na małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min.
Gotowe!
Komentarze