Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce,na dużych oczkach pieczarki,
2.smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,pozostawić do wystygnięcia,następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki,
3.całość dokładnie wymieszać.Ciasto francuskie rozwijamy na papierze,smarujemy ketchupem,wykładamy farsz,rozsmarowując łyżką po całości.
4.Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę,kroimy krążki 1,5-2 cm,układamy ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy ok.20 min.w temp.200 C.
6.Gotowe podawać polane ketchupem,smakują na ciepło jak i na zimno.
Porady
Do farszu można wmieszać ulubione składniki np.szynkę itp.
Komentarze