Placuszki z cukinii z brązowym ryżem (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, usunąć nasiona i zetrzeć ze skórką na grubej tartce. Posolić i odstawić aby puściła sok, a następnie odcedzić go na sicie.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
Szczypiorek drobno posiekać, szynkę pokroić w małą kostkę.
Osączoną cukinię wymieszać z jajkami, ryżem, szczypiorkiem, szynką i serem, doprawić i dodać tyle mąki, aby ciasto było dawało się formować łyżką.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju, podawać polane ketchupem.
Porady
Placki odwracamy łopatką, gdyby się rozpadały, należy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Zamiast mąki bezglutenowej można użyć zwykłej pszennej.
Komentarze