Placuszki z cukinii z brązowym ryżem (bez glutenu)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe placuszki, tym razem przygotowałam w wersji bez glutenu

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg cukinii (waga po wydrążeniu nasion)
    1 torebka brązowego ryżu
    3 jajka
    pęczek szczypiorku
    3-4 plastry szynki
    2 łyżki startego sera żółtego
    2-3 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    ulubione zioła np zielona czubrica
    olej do smażenia

Placuszki z cukinii z brązowym ryżem (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, usunąć nasiona i zetrzeć ze skórką na grubej tartce. Posolić i odstawić aby puściła sok, a następnie odcedzić go na sicie.
    Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
    Szczypiorek drobno posiekać, szynkę pokroić w małą kostkę.
    Osączoną cukinię wymieszać z jajkami, ryżem, szczypiorkiem, szynką i serem, doprawić i dodać tyle mąki, aby ciasto było dawało się formować łyżką.
    Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju, podawać polane ketchupem.

Porady

Placki odwracamy łopatką, gdyby się rozpadały, należy dodać jeszcze odrobinę mąki. Zamiast mąki bezglutenowej można użyć zwykłej pszennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy