Ketchup z dyni

4.32 (196 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno. Przepis na ketchup z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a otrzymany smak pozytywnie Was zaskoczy.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ketchup:
    3 kg dyni
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    sól

    Składniki na zalewę:
    0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
    1 szkl. octu
    0,5 kg cukru
    1 łyżka oregano
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.32 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy:
    •do dyni 1 łyżkę soli
    •do papryki 1 łyżeczkę soli
    •do cebuli 1 łyżeczkę soli

    Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz.
  • 2. Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy.
  • 3. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając.
  • 4. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.

Porady

Przygotowany ketchup możemy zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować