Chałka w barany skręcona

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Miałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana.To taka moja inwencja, może barany nie są idealne, ale smakują dobrze, dzieciom się podobają.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży,
    100 g miękkiego masła,
    1 jajko,
    2 żółtka,
    50 g cukru brązowego,
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
    500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
    1 płaska łyżeczka soli,
    ponadto:
    1 jajko do smarowania ciasta,
    czarnuszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Chałka w barany skręcona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
    Ciasto dzielimy na cztery części.
    Jedna część ciasta to będzie jeden baran.
    Przygotowujemy dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, na której bezpośrednio będzie układane ciasto.
  • image-0mmh5kn 2. Pierwsze formułujemy kulę o średnicy 4 cm, będzie to głowa barana. Robimy trzy malutkie kulki, dwie na oczka, a z jednej będzie uśmiech. Głowę smarujemy roztrzepanym jajkiem i przy pomocy wykałaczki przyklejamy, oczka i buzię.
    Następnie przyklejamy rogi, z skręconych wałków ciasta.
    Pozostałą część ciasta dzielimy na 9 równych części, z których formułujemy wałki. Ciasto skręcamy na „ślimaka” i układamy jeden koło drugiego (zaczynając od głowy) tworząc tułów.
  • image-08fhtkn 3. Z każdego kawałka ciasta, robimy kolejne barany.
    Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy czarnuszką. Baranki powinny odpoczywać w ciepłym miejscu przez ok. 30 min., będą sobie rosnąć.
    Jeszcze raz delikatnie smarujemy jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 minut.

Porady

Rada: starajcie się zrobić jak największe odległości od baranów, bo przecież ciasto nam wyrośnie i tak jak mi ciasto może się złączyć. Można też piec na dwie tury, wówczas potrzebne będą dwie blachy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować