Duszona karkówka w cebuli

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Karkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam. Każdy na swój sposób może ją podawać, samą z pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie.

IMG_1210
  • 10 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg),
sól himalajska do smaku,
kminek cały,
pieprz czarny grubo mielony do smaku,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
ok. 800 g białej cebuli,
3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona karkówka w cebuli

  • Duszona karkówka w cebuli1. Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kminkiem i dokładnie wklepujemy w mięso.
    Obrana cebulę kroimy w grube plastry i delikatnie oprószamy solą.
    Karkówkę mieszamy z cebulę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc.

    Karkówkę wyciągamy z cebuli.
    W dużym garnku, o szerokim dnie (tak żeby zmieścił się mięso) rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę i wlewamy kubek wrzącej wody.
    Garnek przykrywamy pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 4 godz.
    W połowie duszenia możemy odwrócić mięso.

    Rada: jeśli jest za mało wody, można dolać, ale to nie jest konieczne, mięso nie musi być całkowicie zakryte.

    Sprawdzamy czy sos powstały podczas duszenie jest wystarczająco słony i ostry.
  • Duszona karkówka w cebuli2. Upieczoną karkówkę, można od razu podawać, lub w całości pozostawić na później, przestudzony łatwiej się kroi.
    Cebulę z wywarem miksujemy za pomocą blendera, sos jest już gotowy.

Porady

Rada: żeby sos nie był za tłusty, wystarczy wyciągnąć karkówkę, zebrać z wywaru nadmiar tłuszczu. Można też pozostawić wywar do schłodzenia i bez problemu ściągnąć zastygnięty tłuszcz. :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulakarkówka

Komentarze

Podobne przepisy

schab w sosie z grzybami

Dodane przez: Bożena Z.

Schab duszony w sosie z grzybami

soczysty i aromatyczny -polecam

Cykoria duszona w maśle

Dodane przez: Di bloguje

Cykoria duszona w maśle

Tak przygotowana cykoria jest bardzo...

Grzyby leśne z papryką i cebulą w keczupie

Dodane przez: Jola1977-1977

Grzyby leśne z papryką i cebulą w keczupie

Grzyby, papryka, cebulka i smakowita...

Kurczak

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Kurczak pieczony w cebuli

Pyszny dodatek do obiadu

Pikantne steki z karkówki

Dodane przez: Martyna1991

Pikantne steki z karkówki

Soczyste, pyszne lecz dość kaloryczne...

Duszona marchewka z groszkiem

Dodane przez: bogusia82

Duszona marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem jest prosta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE