Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smacznie, zdrowo i kolorowo.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 4 łyżki oleju rzepakowego,
    • 2 łyżki musztardy starofrancuska,
    • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
    • 1 łyżeczka łyżka miodu,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki soku z limonki,
    • 250 g świeżego filetu z łososia,
    • 12 młodych małych ziemniaków,
    • 6 ząbków czosnku,
    • 3 gałązki świeżego tymianku,
    • 150 g kurek, jak najmniejszych,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka sosu Worcestershire,
    • 100 ml śmietany 30 %,
    • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
    • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
    • sól himalajska do smaku,
    • 80 ml oleju rzepakowego,
    • seler naciowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17astfh 1. Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków.
  • image-1rr3bfs 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy
  • image-1rbxo30 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min.
    Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia.

    Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować