Kuskus perłowy z brukselką, cukinią i pomidorkami o nucie wędzonej papryki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kiedy kuskus gotujemy (15 min), to w tym czasie warzywa przygotowujemy. Brukselkę, cebulę, cukinię na patelni smażymy, potem pod przykryciem do miękkości dusimy. Groszek oddzielnie gotujemy, bo idealny smak i kolor uzyskać chcemy. Potem wszystkie składniki ze sobą mieszamy, koperek i wędzona paprykę dokładamy. Danie obiadowe wegańskie, w smaku wyjątkowe, nie tylko kolorowe, ale i zdrowe.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g brukselki,
    1 duża różowa lub czerwona cebula,
    300 g kuskusu perłowego,
    1 mała cukinia,
    15 pomidorków koktajlowych,
    2-3 łyżki oliwy oliwek,
    1 szklanka groszku mrożonego,
    ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
    sól himalajska do smaku,
    szczypta cukru,
    pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
    pęczek koperku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kuskus perłowy z brukselką, cukinią i pomidorkami o nucie wędzonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Brukselki i pomidorki przekrawamy na pół, a cukinię kroimy w drobną kostkę.

    W mały rondelku gotujemy groszek na al dente z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy.

    Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy warzywa.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebule, dodajemy brukselkę, cukinię i 2 min podsmażamy. Wlewamy dwie chochelki wody z gotującego kuskusu i na wolnym ogniu dusimy warzywa. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy brukselka będzie miękka (woda odparuje) to dodajemy pomidorki, smażymy 1 min. Dokładamy odcedzony kuskus, groszek, paprykę wędzoną, posiekany koperek i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować