Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Gołąbki szybkie do przygotowania, smaczne z ciekawym farszem do zjadania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • farsz:
    250 g ryżu długoziarnistego z dzikim,
    1 duże biała cebula,
    500 g mielonego mięsa z indyka,
    3 łyżki suszonego lubczyku,
    1 duża czerwona papryka,
    masło klarowane do smażenia,
    1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej,
    1 płaska mielona słodka papryka wędzona,
    ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku),
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    1/2 łyżeczki cukru,

    ponadto:
    1 szt. małej włoskiej kapusty,
    kiełki słonecznika,
    pęczek cebulki ze szczypiorkiem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.

    Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
  • 2. Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
    Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
    Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.

    Rada: w farszu jest surowe mięso, jak sprawdzić czy dobrze jest doprawiony?
    Łyżkę farszu wkładamy na płasko miedzy liścia kapusty (obojętnie czy surowej czy sparzonej ) i podsmażamy na patelni.
  • 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.
    Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
    Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
  • image-1ii5528 4. Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
    Gołąbki pieczemy w 200°C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować