Gołąbki szybkie do przygotowania, smaczne z ciekawym farszem do zjadania.
2 godz.
Składniki:
farsz:
250 g ryżu długoziarnistego z dzikim,
1 duże biała cebula,
500 g mielonego mięsa z indyka,
3 łyżki suszonego lubczyku,
1 duża czerwona papryka,
masło klarowane do smażenia,
1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej,
1 płaska mielona słodka papryka wędzona,
½ płaska mielona ostra papryka (do smaku),
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1/2 łyżeczki cukru,
ponadto:
1 szt. małej włoskiej kapusty,
kiełki słonecznika,
pęczek cebulki ze szczypiorkiem.
Gołąbki z ryżem, indykiem i paloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na drobną kostkę.
Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
2.Ryż w torebkach gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z szczyptą cukru i solą. Do smażenia cebuli dodajemy papryczkę chili, którą po usmażeniu wyciągamy.
Do ryżu dodajemy mięso, cebulę z masłem, lubczyk, paloną paprykę, mieloną paprykę wędzoną i słodką. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz ma być wyrazisty.
Rada: w farszu jest surowe mięso, jak sprawdzić czy dobrze jest doprawiony?
Łyżkę farszu wkładamy na płasko miedzy liścia kapusty (obojętnie czy surowej czy sparzonej ) i podsmażamy na patelni.
3.W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, liście delikatnie ściągamy, sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
4.Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
Gołąbki pieczemy w 200°C ok. 45 min, 5-10 min przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły.
Komentarze