Zupa warzywna

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywa, jak wiemy mają kształty przeróżne, płaskie, okrągłe czy podłużne, ale też kolorami się wyróżniają, całą gamę barwę przed nami odkrywają. Najważniejsze jest to, że każde z nich smakuje indywidualnie, a razem smakowo współgrają idealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warzywa:

    3 duże marchewki,
    1 duża pietruszka korzeń,
    3 białe cebule,
    3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona),
    1 mała cukinia,
    1 mały batat,
    4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g),
    400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy),
    1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
    ponadto:
    2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią,
    sól himalajska do smaku,
    pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
    3 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    3 ziarna jałowca,
    ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
    3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
    świeża zielona pietruszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

    Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.


    Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
    Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy.

    Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy.
    Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu.

    Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

    Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.

    Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe.

    Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować