Zupa warzywna

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Warzywa, jak wiemy mają kształty przeróżne, płaskie, okrągłe czy podłużne, ale też kolorami się wyróżniają, całą gamę barwę przed nami odkrywają. Najważniejsze jest to, że każde z nich smakuje indywidualnie, a razem smakowo współgrają idealnie. To zdrowie na talerzu podane, bo dzięki nim witaminy, składniki mineralne, flawonidy są nam dostarczane. Kalorii liczyć nie potrzebujemy, bo dobrze o tym wiemy, że taka porcja smakowitości, warzywnej rozmaitości, wpłynie na nasze zdrowie znakomicie, smakując jednocześnie wyśmienicie.

FB
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

warzywa:

3 duże marchewki,
1 duża pietruszka korzeń,
3 białe cebule,
3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona),
1 mała cukinia,
1 mały batat,
4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g),
400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy),
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
ponadto:
2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią,
sól himalajska do smaku,
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 ziarna jałowca,
½ łyżeczki przyprawy garam masala,
3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku,
świeża zielona pietruszka.

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa warzywna

  • 1. Marchew, cebulę, pietruszkę, batat obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

    Rada: kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.


    Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
    Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy.

    Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając. Następnie dodajemy paprykę, sól i nadal całość podsmażamy.
    Rada: warzywa puszczą soki i tak chwilę podgrzewamy, nie zapominając o mieszaniu.

    Dodajemy pomidory z puszki, cukinię, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

    Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.

    Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe.

    Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywazupabatat

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Zupa mix warzywny

Zdrowa i pożywna zupa, doskonała...

image-1xrj2e5

Dodane przez: paulette17

Lekka zupa warzywna

Zupa małokaloryczna ale pożywna...

Zupa warzywna z botwinką

Dodane przez: Martyna1991

Zupa warzywna z botwinką

Letnia zupa z mnóstwem świeżych...

Zupa warzywna

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa warzywna

To jedna z niewielu zup, które...

Warzywna zupa gulaszowa

Dodane przez: JustKuchcik

Warzywna zupa gulaszowa

Bardzo gęsta i treściwa, choć jedynie...

image-1at80fa

Dodane przez: elapolo

Warzywna zupa na odporność

Ta zupa to samo zdrowie, polecam.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE