Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ciasto na pierogi można po swojemu przygotować, ale warto mojego przepisu wypróbować.

Jest elastyczne, do tego farszu idealne, nie za miękkie, nie za twarde.

Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam.

Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto ok 45 szt.:

    ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500,
    1 duża łyżka masła,
    200 ml gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2 minuty).
    ½ łyżeczka soli,
    farsz:

    ok. 500 g polędwiczki z indyka (1 -2 szt.),
    150 g serka twarogowego ze szczypiorkiem i cebulka,
    1 niewielka cebula czerwona,
    100 g świeżego szpinaku,
    10 pomidorów suszonych w oleju,
    2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
    2 łyżki orzeszków pinii,
    1 łyżka masła,
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony,
    2 duże ząbki czosnku,
    1 łyżeczka suszonego cząbru,
    ponadto:

    masło,
    świeży rozmaryn.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na pierogi:
    400 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól.
    Pozostała mąka przyda się na koniec do wyrobienia ciasta.
    Wodę gotujemy rozpuszczamy w niej masło, czekamy 2 min i wlewamy do mąki.
    Na początku mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec wyrabiamy ręką. Należy uważać bo woda była gorąca.
    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki.

    Zawijamy w folię spożywczą i pozostawiam na min 30 minut, aby odpoczęło.
  • 2. farsz:
    Oczyszczona i osuszoną polędwiczkę oprószmy solą i pieprzem.
    Na dużej patelni roztapiamy kopiastą łyżkę masła, podsmażamy na nim mięso. Polędwiczka powinna nabrać złoto brązowego koloru. Mięso będzie w środku nieupieczone, tak ma być.

    Odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w mniejsze kawałki i krótko miksujemy, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa. NIE MIELIMY !

    Cebulę, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pomidory suszone w niewielkie kawałeczki, a szpinak siekamy.

    Na patelnię po smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy.
    Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
    Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 3. pierogi:
    Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.
  • Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

    Masło podsmażamy w małym rondelku z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu.
  • Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 5. Pierogi polewamy stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować