Wielkanocne broszki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
    3 łyżki mleka,
    250 g mąki,
    2 małe jaja,
    2 żółtka,
    20 g cukru brązowego,
    120 g miękkiego masła,
    szczypta soli,
    ponadto:
    masło do smarowania foremek,
    żółtko,
    mąka do podsypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Wielkanocne broszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
    Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy niewielkie wgłębienie i przelewamy rozpuszczone drożdże. Przyprószamy mąką i delikatnie mieszamy palcami. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy, żółtka, jaja, cukier, sól i wszystko miksujemy za pomocą robota. Na sam koniec dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.
    Ciasto powinno być pulchne i zawierać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ponownie ściereczka i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce.
    Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy rękoma, formułujemy kulę, przekładamy do mniejszej miski (żeby nam się zmieściła w lodówce), przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • image-0ci5df8 2. Na drugi dzień, przygotowujemy sobie foremki, należy je wysmarować tłuszczem. Do każdej z nich nakładamy ciasto, tylko do połowy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli robimy je w foremkach na babeczki, to na ciasto dodajemy małą charakterystyczną dla broszek kulkę tzw. „czop”.
  • image-1rcwmu0 3. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
    Piekarnik nastawiamy na 200°C.
    Brioszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na ciemnozłoty kolor 25 - 30 min.

Porady

Pod koniec pieczenia przeprowadzamy test za pomocą patyczka, wystarczy włożyć w ciasto, przytrzymać 5 sek. i jeśli po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że broszki są upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować