Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Połączenie łososia z kurkami trochę zaskakuje, ale to danie rewelacyjnie smakuje. Bardzo szybko się je przygotowuje, bo kiedy makaron się gotuje, grzybki podsmażamy, śmietanką zalewamy, świeżych ziół dokładamy i z makaronem mieszamy. Łososia tylko dodajemy i już jeść możemy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
    200 g makaronu np. muszle, świderki,
    150 g małych kurek,
    2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
    130 ml słodkiej śmietanki 30%,
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    świeży koperek,
    świeża zielona pietruszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek 1. Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie na al dente, w tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

    Rada: kiedy makaron będzie w lekko twardy, zacznij smażyć grzyby.

    Oczyść i osusz kurki. Posiekaj koperek, zieloną pietruszkę, łososia podziel na mniejsze kawałki.
  • Makaron w kremowym towarzystwie łososia i kurek 2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurki, podsmaż je 3-4 min, dopraw szczyptą soli. Wlej śmietankę, podgrzewaj 2 min, dodaj zioła, makaron, delikatnie wymieszaj (śmietanka lekko się zredukuje). Patelnię zdejmij z ognia, kawałki łososia, połącz składniki i dopraw pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować