Rogaliki drożdżowe z masą makowo-migdałową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, bo wszystkim smakowały.

  • 2 godz.

Składniki:

  • masa:
    400 g maku mielonego,
    200 g tartych migdałów,
    350 ml mleka,
    150 g cukru trzcinowego,
    150 g miodu,

    ciasto:
    200 ml letniego mleka,
    60 g świeżych drożdży,
    100 g cukru trzcinowego,
    4 żółtka,
    50 g miękkiego masła,
    600 g mąki pszennej,
    ½ łyżeczki soli,
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
    ponadto:
    lukier lub cukier puder,
    mąka do podsypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogaliki drożdżowe z masą makowo-migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • image-0jmw42u 2. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
    Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, cukier z prawdziwą wanilią, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • image-04uyer4 3. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części.
    Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy.
    Masę makową dzielimy na 8 części.
  • image-24dfqc7 4. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy.
    Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części.
  • image-1tbunlm 5. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy.
  • image-053md9q 6. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki z masą makową, a każdy krążek to osiem rogali, czyli daje to 32. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami.
    Rogale odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C.

    Rogale możemy ozdobić lukrem lup posypać cukrem pudrem.

Porady

żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować