Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • farsz:
    ok. 2,5 kg polskich ziemniaków,
    3 duże białe cebule,
    2 łyżki oleju rzepakowego chili,
    2 łyżki oleju rzepakowego ,
    2 szczypty cukru,
    1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
    ok. 2 łyżki soli,
    200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki),

    pozostałe składniki:
    główka czerwonej kapusty,
    olej rzepakowy chili,
    boczek wędzony,
    pęczek szczypiorku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie.

    Farsz:
    Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce.
    Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu. Dodajemy 1 łyżkę soli, odciskamy ziemniaki.
    Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.

    Rada: sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
    Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju rzepakowym czystym i smakowym - chili. Olej chili przed użyciem wstrząsamy, żeby papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól.


    Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy.
    Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy.
    Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego.
  • 2. Kapusta:
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
    Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.
  • Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 3. Gołąbki:
    Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
    Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.
    Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min.
    Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni.

    Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
    Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.

    Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować