Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce.
Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu. Dodajemy 1 łyżkę soli, odciskamy ziemniaki.
Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.
Rada: sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju rzepakowym czystym i smakowym - chili. Olej chili przed użyciem wstrząsamy, żeby papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól.
Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy.
Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego.
2.Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.
3.Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min.
Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni.
Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.
Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.
Komentarze