Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone.
To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście orzechów włoskich,
    200 g kuskusu perłowego,
    150 g soczewicy czerwonej,
    200 g cukinii,
    250 g brązowych pieczarek,
    1 duża cebula biała,
    1 duża cebula czerwona,
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    oliwa z oliwek,
    2 szczyty przyprawy garam masala,
    ponadto:

    pęczek koperku,
    pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
    pęczek zielonej pietruszki,
    kiełki zielonego groszku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w piórka, cukinię i pieczarki w większą kostkę.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kuskus, po ok. 5 min dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 10 min, odcedzamy.

    W woku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy cebule, pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, sól i smażymy 3 min, często mieszamy. Do warzyw dodajemy kuskus z soczewicą, doprawiamy garam masala oraz pieprzem. Dodajemy posiekane świeże zioła.

    Na suchej patelni prażymy orzechy, większe kawałki można przekroić na połowę.

    Kuskus polewamy dodatkowo 2-3 łyżkami oliwy i podajemy z orzechami oraz kiełkami groszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować