REKLAMA

Wegański kuskus z soczewicą czerwoną i warzywami z woka

wyświetlono: 57 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Szybki obiad w max. 30 min się go przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Delikatny, miękki kuskus, soczewica z cebulę, cukinia i brązowymi pieczarkami, połączona ze świeżymi ziołami. Egzotycznie doprawione z chrupiącymi orzechami połączone.
To obiad dla całej rodziny przygotowany, z wielki smakiem i dla zdrowia zjadany.

opublikowany: 06.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście orzechów włoskich,
    200 g kuskusu perłowego,
    150 g soczewicy czerwonej,
    200 g cukinii,
    250 g brązowych pieczarek,
    1 duża cebula biała,
    1 duża cebula czerwona,
    sól do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    oliwa z oliwek,
    2 szczyty przyprawy garam masala,
    ponadto:

    pęczek koperku,
    pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
    pęczek zielonej pietruszki,
    kiełki zielonego groszku.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w piórka, cukinię i pieczarki w większą kostkę.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kuskus, po ok. 5 min dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 10 min, odcedzamy.

    W woku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy cebule, pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy cukinię, sól i smażymy 3 min, często mieszamy. Do warzyw dodajemy kuskus z soczewicą, doprawiamy garam masala oraz pieprzem. Dodajemy posiekane świeże zioła.

    Na suchej patelni prażymy orzechy, większe kawałki można przekroić na połowę.

    Kuskus polewamy dodatkowo 2-3 łyżkami oliwy i podajemy z orzechami oraz kiełkami groszku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kamila80 20200127_152127

Wegański kapuśniak z czerwoną soczewicą

Pyszna zupa. Polecam nie tylko dla tych którzy nie jedzą mięsa

kategoria: Zupy kapuśniak opublikowany: 14.02.2020 | wyświetlono: 156 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karolina1990 3

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Zaskakujące danie. Polecam osobom, które jedzą soczewicę po raz pierwszy. Rewelacja!

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 02.05.2017 | wyświetlono: 6007 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Osiakowa

Wegański gulasz z zieloną soczewicą

Pyszne, aromatyczne, warzywne danie- na przekór opinii, że tylko mięso potrafi być sycące.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 27.10.2012 | wyświetlono: 5416 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Pierogi z soczewicą czerwoną

Pierogi z tego przepisu są pyszne i bardzo delikatne.

kategoria: Pierogi opublikowany: 13.06.2017 | wyświetlono: 1835 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE