Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika.
1 godz. 5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pesto:
2 duże buraki
2 ząbki czosnku
40 g twardego sera, np. cheddar
3-4 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
500 g makaronu spaghetti
1 pęczek szczypiorku
ziarna słonecznika
twardy ser żółty, np. cheddar
Spaghetti z pesto z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto:
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry. Do malaksera/blendera wrzucamy buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, ser starty na tarce oraz ziarna słonecznika i dalej blendujemy. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.
2.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku i przenosimy do garnka w którym się gotował. Dodajemy przygotowane pesto buraczkowe i dokładnie mieszamy.
Makaron wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika, startym serem (na tarce o drobnych oczkach) oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze