Roladka "pawie oczko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do miękkości. Studzimy.
2.Pieczarki myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek, zagotowujemy i gotujemy 5 minut, odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i mielimy w maszynce do mięsa.
3.Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy zmielone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy łyżką mąki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
4.Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól do smaku, kurkumę i czubrycę czerwoną, dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzony ryż i ponownie mieszamy.
5.Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem. Wlewamy jajka z ryżem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 6-7 minut (jajka muszą się ściąć).
6.Upieczony "omlecik" wyjmujemy razem z papierem i jeszcze gorący smarujemy ciepłym farszem pieczarkowym. Wzdłuż jednego brzegu układamy marchewki i zwijamy roladkę. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin.
7.Kroimy ukośnie w grubsze plastry. Dekorujemy listkami szałwii i gałązką oregano.
Komentarze