Pizza z tofu i grzybami shitake

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Dzięki zielonemu sosowi na bazie kolendry i tofu pizza ma niebanalny wygląd. No i wyśmienicie smakuje.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:

    - 400 ml wody
    - 2,5 łyżki oliwy
    - 2,5 łyżeczki soli
    - 800 g mąki pszennej
    - 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.

    Pozostałe składniki:

    - 3/4 kostki tofu
    - 2-3 grzyby shitake
    - kiełki soi
    - marynowane pędy bambusa
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 pęczek kolendry
    - 3 łyżki oleju sezamowego
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - szczypta soli
    - 2 łyżki czarnego sezamu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tofu i grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. Następnie przygotowujemy zielony sos kolendrowy: 1/2 kostki tofu rozdrabniamy blenderem razem z pęczkiem kolendry i czosnkiem. Do powstałej masy dodajemy olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Tak powstałym sosem smarujemy ciasto. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie, a następnie kroimy je na plasterki. Pokrojone grzyby oraz kiełki soi i pędy bambusa układamy na cieście posmarowanym sosem. Pizzę po wierzchu posypujemy startym lub pokruszonym pozostałym tofu oraz czarnym sezamem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Grzyby shitake

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

SiP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować