Maślany dorsz z warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dorsz w zupełnie innym wydaniu niż tradycyjnie. Polecam spróbować

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g dorsza, bez skóry
    - 150 g masła
    - mieszanka warzyw na patelnię 500g
    - 1 łyżka miodu
    - 1 puszka pomidorów
    - czosnek , sól, pieprz do smaku
    - świeże listki bazylii i pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maślany dorsz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza umyłam, osuszyłam dokładnie i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozpuściłam masło. Kiedy było gorące zmniejszyłam maksymalnie ogień i włożyłam do niego rybę. Ogień ma być taki, żeby tylko migało. Ryba ma się powolutku gotować w tym tłuszczu czyli - konfitować okokło 15 minut. W tym czasie podgrzałam warzywa ale tylko tak , żeby były chrupiące. Kiedy ryba się ugotowała przelałam część masła bo wydało mi się zbyt dużo - tak 3/4 do miski i odłożyłam. Zostawię to sobie do innej potrawy. Do części , która została dodałam pomidory z puszki i czosnek - 3 ząbka przeciśnięte przez praskę. Jako , że pomidory były dość kwaśne dodałam 1 łyżkę miodu. Kiedy sos się zagęścił dodałam warzywa i jeszcze poddusiłam około 5 minut. Na sam koniec doprawiłam solą i pieprzem. Rybę posoliłam delikatnie dopiero po ugotowaniu, choć bez przypraw też jest bardzo smaczna. Na koniec dodałam posiekane liście bazylii i natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Masło Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować