REKLAMA

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

wyświetlono: 435 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Wiosną poszukujemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. W ten schemat idealnie wpisuje się czosnek niedźwiedzi - pierwsza wiosenna nowalijka, która pojawia się na przełomie lutego i marca. Prawdziwy cud natury, z którego można wyczarować wiele fantastycznych i zdrowych potraw. Dziś na talerzu proste, ale jakże smaczne kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim. Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, wiosenny kolor. Do tego są niezwykle delikatne i unikalne w smaku. Długo zastanawiałam się, z czym je podać. Postawiłam na palone masło. Jego cudowny, orzechowy smak i wspaniały karmelowy kolor, bez wątpienia jest dopełnieniem tego dania. Chrupiące pistacje o delikatnym, maślanym smaku nadają potrawie ciekawą teksturę. Dekoracja dania również nie jest przypadkowa. Delikatne kwiaty polnej stokrotki o lekko ostrym smaku stanowią wspaniały dodatek smakowy i zapewniając przyjemne orzeźwienie. Finalnie z tej kompozycji powstało ciekawe, eleganckie i pełne smaku danie. Zaproś wiosnę do kuchni już dziś!

opublikowany: 18.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluseczki

    1 kg ziemniaków
    400 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
    400 g twarogu półtłustego
    200 g mąki pszennej*
    sól

    Masło palone

    160 g masła 82%

    Dodatkowo:

    4 łyżki orzeszków piniowych
    3 łyżki oliwy z oliwek
    stokrotki polne
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie liście czosnku niedźwiedziego siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając 2- 3 łyżki wody. Krótko podsmażamy do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość i zmiękną. Czosnek niedźwiedzi odcedzamy na sicie. Odsączony czosnek przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można go zblendować całkowicie na pastę. Ja jednak pozostawiłam na wpół zblendowany, gdyż chciałam zachować wygląd widocznych liści.
    Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zblendowany czosnek niedźwiedzi, przepuszczony przez praskę twaróg. Dodajemy mąkę oraz sól do smaku. Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy w dłoniach zgrabne kluseczki. Dłonie od czasu do czasu należy oprószyć mąką. Kluseczki gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.
  • 2. Masło palone

    Masło przekładamy do rondla i powoli je podgrzewamy. Podczas topienia się masła na wierzchu pojawi się piana. Nie pozbywamy się jej jak w przypadku masła klarowanego, ponieważ w niej znajdują się potrzebne do karmelizacji cukry i białka. Podgrzewamy cały czas masło, od czasu do czasu mieszając i kontrolując temperaturę, aby nie była zbyt wysoka. W przeciwnym razie masło spali się na czarno. Kiedy masło osiągnie odpowiednią temperaturę substancje stałe, opadną na dno i zaczną brązowieć. Masło osiągnie wtedy odpowiedni, karmelowy kolor i orzechowy zapach. Należy w tym momencie zdjąć rondelek z ognia i ostrożnie przelać masło do innego naczynia, aby zatrzymać proces podgrzewania. Świetnie się tu sprawdzi użycie filtru do kawy.
    Tak przygotowanym masłem polewamy kluseczki. Posypujemy prażonymi orzechami piniowymi i dekorujemy stokrotkami.
    Smacznego!

    Uwagi dodatkowe
    - pamiętajmy, aby stokrotki zbierać w bezpiecznym miejscu, z dala od ulicy
    - do zrobienia palonego masła należy użyć produktu o zawartości 82-83% tłuszczu. W przeciwnym razie, nie uda nam się z niego przygotować beurre noisette, czyli palonego masła.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Kluseczki serowe

Kluseczki z serem białym.

kategoria: Kluski Dania główne Ser opublikowany: 28.01.2015 | wyświetlono: 817 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE