Samosy - indyjskie pierożki (pieczone)

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 25 min

Jako zdecydowana fanka pierogów będę oczywiście i te chwalić, bo choć tak odmienne od naszych ruskich czy z mięsem, są przepyszne. Oryginalnie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, ale darowałam nam ten zbytek (zwłaszcza teraz, po świętach) i zwyczajnie upiekłam je w piekarniku.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    2 duże ziemniaki, ugotowane w mundurkach
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 mała puszka zielonego groszku
    2 łyżeczki ziaren kolendry
    3 ziarna kardamonu
    2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
    1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
    1 płaska łyżeczka curry
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka masła
    sól, pieprz do smaku
    posiekana kolendra
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek oleju
    duża szczypta soli
    ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania pierożków
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Samosy - indyjskie pierożki (pieczone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziarna kardamonu, kolendry i kmin rzymski ucieram w moździerzu z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam utarte przyprawy i smażę je przez minutę - dwie. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażę mieszając by cebula lekko zmiękła. Następnie dodaję pokrojone w niewielkie kawałki (wcześniej obrane) ziemniaki i już pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam curry, pieprz cayenne, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładam masło i zielony groszek, smażę jeszcze chwilę po czym odkładam farsz do przestygnięcia. Do zimnego dodaję posiekaną kolendrę (pietruszkę).
    Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywam je i odkładam na pół godziny.
    Następnie rozwałkowuję ciasto i dzielę je na kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm. Składam każdy kwadrat po przekątnej, sklejam mocno jeden bok - w ten sposób powstanie rodzaj sakiewki, do której wkładam farsz. Sklejam drugi bok i ustawiam pierożki, lekko spłaszczając ich dno. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dól) na ok. 25 minut. Pierożki powinny się zezłocić. Podaję je z sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować