Falafele

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Falafele to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, którą możesz zastosować jako dodatek do sałatki, salsy

47a00813ea3bae51ceaa627233b15ca16005b5ac[1]
  • 15 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

- 300g ugotowanej ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 20 ml soku z cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mąki pszennej
- 1 mały pęczek świeżej pietruszki
- słodka papryka wędzona, sól, pieprz
- panko (czyli taka grubsza bułka tarta) lub bułka tarta
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Falafele

  • 1. Do blendera włóż cieciorkę, cebulę, ząbki czosnku, sok z cytryny, proszek do pieczenia, mąkę, pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Zblenduj tak, żeby pozostały wyczuwalne jedynie małe kawałki cieciorki.
  • 2. Masę przełóż do miski, zafoliuj i odłóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  • 3. W międzyczasie przygotuj sobie panco lub bułkę tartą do obtoczenia falafeli.
  • 4. Po upływie 1 godziny, możesz wyjąć zimną i zwartą masę na falafele, a następnie zacząć formować w małe kuleczki (mniej więcej o wielkości Rafaello) i obtoczyć je we wcześniej przygotowanym panko/bułce tartej.
  • 5. W tym momencie masz kilka opcji do wyboru, w zależności od tego czy Ci się śpieszy czy też nie. Spróbuję to uporządkować dla Ciebie w kolejności czasu, który Ci to zajmie.
  • 6. Pierwszy sposób zajmuje dosłownie 5 minut. Rozgrzej olej na patelni. Kuleczki, które tak starannie formowałaś spłaszcz żeby powstały małe kotleciki. Smaż po około 1 minucie z obu stron. W ten sposób zaoszczędzisz 5 minut (w porównaniu do następnego sposobu), a wiadomo, że każde 5 minut, w życiu kobiety pracującej, jest na wagę złota ;) .

    Drugi sposób jest bardzo podobny, aczkolwiek dłuższy jest czas smażenia falafeli. Falafele uformowane w kuleczki smaż bez uprzedniego spłaszczenia. W tym wariancie smażysz w głębokim tłuszczu (co oznacza, że falafele muszą być całkowicie pokryte olejem). Powinny mieć złotokarmelowy kolor, a w środku być usmażone, gorące.

    Trzeci, ostatni sposób będzie bardziej „dietetyczny”, bo jest przygotowany w piekarniku. Do tego sposobu w tej wersji powinnaś zarezerwować sobie jakieś 30 minut na samo pieczenie. Uformowane i obtoczone falafele przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.

    UWAGA! : We wszystkich trzech sposobach falafele muszą być w środku usmażone i gorące. To bardzo ważne, gdyż zawierają w środku mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie mogą być surowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciecierzycastrączkiwegefitkuchnia arabskarośliny strączkowefalafele
 

Komentarze

Podobne przepisy

cukinia

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Cukinia w panierce czosnkowej

Bardzo smaczny i lekki letni lub...

Domowa tortilla

Dodane przez: anamarisworld

Domowe tortille

Pyszne domowe tortille bez ulepszaczy...

Wołowe burito z meksykańską nutą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wołowe burito z meksykańską nutą

Tortilla wypełniona wołowym farszem...

Jaglane klopsiki z suszonymi pomidorami.

Dodane przez: nataliakielek

Jaglane klopsiki z suszonymi pomidorami

Bardzo smaczne, delikatne w środku...

Młode ziemniaki po śródziemnomorsku

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Młode ziemniaki po śródziemnomorsku

Można je zrobić na wieczorne spotkanie...

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

Dodane przez: 2milutka

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego...