Seromakowiec z frużeliną wiśniową w tarcie

  • wyświetlono: 76 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam.

mysza75
  • 7 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kruche:

250 g maki pszennej typ 500
125 g masła
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

frużelina wiśniowa:

300 g wiśni mrożonych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 cytryny

masa serowa:

450 g sera twarogowego
300 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej

masa makowa:

200 g maku
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 żółtko
3 białka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
500 ml mleka
2 łyżki cukru trzcinowego

dekoracja:

czekolada gorzka

Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec z frużeliną wiśniową w tarcie

  • 1. Ciasto kruche:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól, cukier i ciasto kroję nożem a potem zagniatam krótko rękoma. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru na który wysypuję fasolę która obciąży nam spód. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 10 minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i zapiekam jeszcze kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Z reszty ciasta robię gwiazdki które piekę 5-10 minut temp 160 stopni. Oblewam je czekoladą.

    Frużelina:

    Wiśnie przekładam do garnka i podgrzewam żeby puściły sok. 1/3 szklanki soku odlewam. Do wiśni dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odlanym zimnym soku i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam i chwile gotuję. Odstawiam do przestygnięcia.

    Masa serowa:

    Ser mielę dwa razy. Do sera dodaję jajko, budyń, skórkę pomarańczową, puder, śmietanę i mieszam mikserem do połączenia się składników.

    Masa makowa:

    Mak zalewam mlekiem i gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie przelewam na sito i odcedzam. Mak mielę dwa razy maszynką. Masło przekładam na patelnię rozpuszczam, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy posiekane, miód, cukier i podgrzewam. Na końcu dodaję mak i żółtko. Jak masa ostygnie dodaję ubitą pianę z trzech białek i mieszam.

    Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę/ dwie łyżki odkładam do dekoracji/ i resztę masy serowej. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni termoobieg i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę 25 minut. Ciasto zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach żeby wystygło. Zimne dekoruję ciastkami i resztą frużeliny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastosernikmakWiśnieseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Dodane przez: Di bloguje

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Ciasto to idealnie nadaje się dla...

Seromakowiec

Dodane przez: rzelkazag

Seromakowiec z jablkami i kruszonką

Serniki uwielbiam w każdej postaci,...

Seromakowiec

Dodane przez: joanna30

Seromakowiec

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego...

Seromakowiec z morelami

Dodane przez: Krystyna32

Seromakowiec z morelami

Pyszne ciasto, w sam raz na święta.

Seromakowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Seromakowiec z nutą piernika

To ciasto uwielbia cała moja rodzina,...

Seromakowiec

Dodane przez: Ola1984

Seromakowiec

Idealne ciasto dla miłośników serników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.