Ciasto truskawkowo-agrestowe z bezą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne i nieskomplikowane ciasto na lipcowy weekend.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

    KRUCHY SPÓD:

    180 g mąki pszennej
    2 żółtka
    100 g zimnego masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS TRUSKAWKOWO - AGRESTOWY:

    200 g truskawek
    150 g agrestu (najlepiej zielonego)
    2 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
    4 łyżki wody
    opcjonalnie: sok z cytryny

    BEZA:

    2 białka
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Ciasto truskawkowo-agrestowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHY SPÓD:
    Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę, pokrojone w kostkę masło, wbić żółtka. Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką lub gdyby było zbyt twarde, dodać odrobinę śmietany). Ciastem wylepić tortownicę lub formę do tarty, podwyższając brzegi. Ciasto nakłuć widelcem a następnie formę wstawić do lodówki a w między czasie zabrać się za przygotowanie owocowego musu:
  • 2. Truskawki i agrest oczyścić, drobniej pokroić i wrzucić do rondelka. Zasypać cukrem, włączyć gaz i gotować ok. 10 minut. Gdyby mus wyszedł za słodki dodać sok z cytryny.
    Proszek budyniowy rozrobić z wodą i wlać do gotującego się musu owocowego. Chwilę podgotować, mieszając by zgęstniał. Zestawić z ognia.
  • 3. Formę z kruchym spodem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez ok. 8 minut. W czasie gdy ciasto się podpieka, przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
  • 4. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, na spodzie rozsmarować owocowy mus a na wierzch wyłożyć ubitą pianę z białek.
    Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby w czasie pieczenia ciasto można przykryć papierem, gdyby beza zbytnio się spiekała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować