Ciasto truskawkowo-agrestowe z bezą

  • wyświetlono: 420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne i nieskomplikowane ciasto na lipcowy weekend.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

KRUCHY SPÓD:

180 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MUS TRUSKAWKOWO - AGRESTOWY:

200 g truskawek
150 g agrestu (najlepiej zielonego)
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki wody
opcjonalnie: sok z cytryny

BEZA:

2 białka
6 łyżek cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowo-agrestowe z bezą

  • 1. KRUCHY SPÓD:
    Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, śmietanę, pokrojone w kostkę masło, wbić żółtka. Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką lub gdyby było zbyt twarde, dodać odrobinę śmietany). Ciastem wylepić tortownicę lub formę do tarty, podwyższając brzegi. Ciasto nakłuć widelcem a następnie formę wstawić do lodówki a w między czasie zabrać się za przygotowanie owocowego musu:
  • 2. Truskawki i agrest oczyścić, drobniej pokroić i wrzucić do rondelka. Zasypać cukrem, włączyć gaz i gotować ok. 10 minut. Gdyby mus wyszedł za słodki dodać sok z cytryny.
    Proszek budyniowy rozrobić z wodą i wlać do gotującego się musu owocowego. Chwilę podgotować, mieszając by zgęstniał. Zestawić z ognia.
  • 3. Formę z kruchym spodem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez ok. 8 minut. W czasie gdy ciasto się podpieka, przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
  • 4. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, na spodzie rozsmarować owocowy mus a na wierzch wyłożyć ubitą pianę z białek.
    Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby w czasie pieczenia ciasto można przykryć papierem, gdyby beza zbytnio się spiekała.
PP_08-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkibezaagrest

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto agrestowe z cytrynową pianką

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto agrestowe z cytrynową pianką

Pyszne letnie ciasto !

Rabarbarowe ciasto z bezą

Dodane przez: ewiczka2304

Rabarbarowe ciasto z bezą

Sezon rabarbarowy czas zacząć -...

Łatwe ciasto z bezą

Dodane przez: Geena

Łatwe ciasto z bezą

Bardzo proste ciasto na każdą okazje

ciasto agrestowe

Dodane przez: marta625

Ciasto agrestowe

Smaczne ciasto na biszkopcie z...

malinka

Dodane przez: klementynka

Ciasto malinka z bezą

To ciasto absolutnie w naszym guście,...

agrestowy śnieżny puch

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto Agrestowy Śnieżny Puch

Pora na ciasto które już swoją...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE