Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem

4.99 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bardzo czekoladowa, bardzo słodka i mało dietetyczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kostki margaryny, ¾ szklanki mąki pszennej,
    4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, 1 jajko, skórka z 1 cytryny

    Krem:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki whisky, 100 g orzechów laskowych

    Masa karmelowa:
    200 g cukierków krówek, 5 dag masła, 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa Desery

Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Przykryć papierem spożywczym i obciążyć ciasto ryżem lub grochem. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie z tarty i piec dalej przez 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć tarte z piekarnika i wystudzić pozostawiając ją w formie.
  • 2. Masa:

    Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekolady połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się lekko puszysty. Do serka dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełnić środek tarty. Wierzch tarty wygładzić i posypać orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
  • 3. Masa karmelowa:

    W rondelku stopić masło, następnie dodać mleko i zagotować. Wrzucić krówki, zmniejszyć ogień i gotować ( często mieszając) tak długo, aż krówki się całkowicie rozpuszczą, a masa stanie się kremowa. Następnie masę karmelową wystudzić. Z lodówki wyjąć tarte i polać zimną masą karmelową. Tarte wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli jednak nie wytrzymacie i spróbujecie jej tego samego dnia masa czekoladowa nie będzie jeszcze dostatecznie ścięta. Jednak to nie powód do niepokoju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować