Tartinki 

Tartinki łączą w sobie estetyczną prezencję i ciekawy smak. Mówi się, że jemy oczami – w przypadku tartinek kolorowy wygląd jest zwykle po prostu zapowiedzią wrażeń, które czekają nas po skosztowaniu. Poniżej przedstawiamy, jakie rodzaje tartinek polecamy, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Wyjaśniamy także, czym właściwie są tartinki, i gdzie warto je serwować. Zapraszamy do lektury.

Liczba przepisów: 22

0 (0 ocen)

Babeczki kruche z kremem figowym

Co to są tartinki?

Tartinki to w gruncie rzeczy malutkie kanapeczki, które składa się z jednej warstwy pieczywa i wybranych dodatków. Jest to bardzo ciekawa forma finger foodu, ponieważ każda tartinka powinna być jedzona na raz. Możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawia, że tartinki dają kucharzowi naprawdę wiele opcji.

Tartinki przygotowuje się z cieniutkiej warstwy pieczywa, takiego jak:

  • bułka,
  • chleb,
  • pieczywo chrupkie.

Powodzeniem cieszą się także tartinki na krakersach, czy te zrobione przy wykorzystaniu ciasta francuskiego.

Niektóre z nich świetnie nadadzą się jako zwykła przekąska, inne można serwować jako tartinki bankietowe, natomiast pozostałe, te przygotowane na słodko, sprawdzą się w roli deseru. Dużym atutem tartinek jest to, że położyć na nich można właściwie wszystko, co tylko chcemy. W związku z tym do ich przygotowania bardzo często wystarczają po prostu te składniki, którymi akurat dysponujemy. Można oczywiście odpowiednio przygotować się od ich zrobienia, a niektóre kombinacje smakowe są lepsze, niż inne, w związku z czym warto zapoznać się z naszymi propozycjami przepisów na tartinki.

Najlepsze przepisy na tartinki wytrawne

Małe kanapeczki tartinki mogą posłużyć zarówno jako ciekawa propozycja na śniadanie, jak i przekąska serwowana na imprezie. W przypadku opcji śniadaniowych polecamy pożywne tartinki z łososiem i twarożkiem. Jest to połączenie ciekawe, a przy tym bardzo smaczne. Pozostałe tartinki wytrawne, na które chętnie stawiają miłośnicy tego dania, to między innymi wersja z kurkami, którą przygotowuje się przy użyciu kruchego ciasta.

Przygotowując takie mini kanapeczki, warto stawiać na opcje kolorowe, które nie dość, że będą smakować przepysznie, to jeszcze przyozdobią stół. Świetnie wypadają także tartinki, na których układa się różnego rodzaju sery i warzywa – tego rodzaju połączenie zachwyci każdego gościa. Kanapki tartinki pozostawiają nam naprawdę duże pole do popisu, w związku z czym warto z tego korzystać. Zwłaszcza gdy nie mamy pomysłu, co podać na imprezę.

Najlepsze przepisy na tartinki na słodko

Tartinki na słodko – czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Tartinki deserowe bardzo często wykorzystują ciasto francuskie, bądź ciasto kruche. W tej kategorii polecamy tartinki z owocami, którym towarzyszyć mogą rozpływające się w ustach kremy. Przykładem takiego dania mogą być tartinki z kremem z mascarpone i jeżynami – temu połączeniu nie oprze się nikt.

Wielkim powodzeniem cieszą się także tartinki z ciasta francuskiego, które również można przyozdobić różnego rodzaju owocami. A może skusisz się na tartinki z ananasem i bezą? Możliwości jest naprawdę wiele, a każda z nich niezwykle zachęcająca.

Jak podawać tartinki?

Podając tartinki warto pamiętać o tym, aby każda z nich była odpowiednio przyozdobiona. Nie jest to trudne zadanie, wystarczy zadbać o to, aby każdy z dodatków był w ciekawym, odcinającym się od reszty kolorze, żeby nie wyglądały one monotonnie.

Często serwuje się je na eleganckich, srebrnych tacach, bądź innych prezentujących się estetycznie naczyniach. Przygotowanie tartinek może stanowić pretekst do pochwalenia się przepięknym talerzem, który od dawna kurzył się w szafce.

Kanapki tartinki cechują się tym, że można przygotować je jeszcze przed przyjściem gości, a następnie donosić tylko kolejne porcje, w związku z czym zapewnia to niemałą wygodę.

To może cię zainteresować