Tarta kokosowa z serowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przesiewaczu mieszam skrobię kukurydzianą z cukrem pudrem i mąką kokosową.
2.W dzieży robota planetarnego ubijam na sztywno końcówką rózga, białka z solą, cream of tartar i zwykłym cukrem.
3.Do białek stopniowo przesiewam mąkę kokosową z cukrem pudrem, skrobią kukurydzianą i dokładnie mieszam łopatką silikonową.
4.Rant o średnicy 20 cm ustawiam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Ciasto przekładam do worka cukierniczego i rozprowadzam po dnie i bokach rantu. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170°C na złoty kolor 25-30 minut.
5.Upieczony spód jeszcze ciepły( ciasto jest kruche) delikatnie okrawam nożem po bokach rantu i przekładam na paterę.
6.W garnku podgrzewam jagody ze skrobią kukurydzianą i agarem. Chwilę gotuję, aż masa zgęstnieje.
7.Gorące jagody umieszczam na spodzie ciasta. Ciasto pozostawiam do ostudzenia.
8.Sporządzam krem:
Masło rozpuszczam w mleku. Ser kruszę do miski wlewam ledwie ciepłe mleko z masłem i ucieram blenderem. Następnie dodaję cukier puder i pastę waniliową.
9.Ucieram blenderem, aż uzyskam puszysty gładki krem serowy.
Łyżkę białego kremu barwię na różowo i wkładam do woreczka z tylką mała gwiazdka.
10.Serowy biały krem przekładam do woreczka cukierniczego z założoną tylką sferyczną i wykonuję dekorację kwiatową na brzegach tarty. Na wierzchu białych kwiatów wyciskam różowy krem, a w środek tarty wsypuję jagody,
Porady
W sezonie używam świeżych jagód. Tarte można przygotować z ulubionymi owocami.
Komentarze